Rijangst

Autorijschool Martin Apoll

Opfriscursus bij rijangst: Autorijschool Martin Apoll helpt je weer op weg

Breekt het zweet je uit als je een rotonde nadert? Durf je eigenlijk niet meer de snelweg op of ben je angstig in het verkeer omdat je je minder goed kunt concentreren? Wie rijangst heeft, durft steeds minder aan het verkeer deel te nemen. En dat is jammer. Daarom helpen we je bij Autorijschool Martin Apoll, met een speciale cursus voor mensen met rijangst. Zodat je na een paar rijlessen weer met vertrouwen de weg op gaat.

Wat is rijangst?

Wie rijangst heeft, durft niet meer altijd en overal auto te rijden. Rijangst, ook wel amaxofobie genoemd, komt vaker voor dan je misschien wel denkt. Geschat wordt(1) dat bijna een miljoen Nederlanders rijangst heeft, en dat de helft daarvan niet eens meer durft te rijden…

Wat rijangst kan veroorzaken

Rijangst kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld doordat je een keer iets onderweg hebt meegemaakt waardoor je angstig bent geworden of zelfs paniekaanvallen krijgt als je daaraan terugdenkt. Ook kan het heel geleidelijk ontstaan; je rijdt niet heel frequent of je rijdt vooral korte ritten. Je merkt dat je langzamerhand steeds meer drukke situaties op de weg of lange afstanden vermijdt. Het gevolg is dat je steeds minder gaat rijden, en als je achter het stuur zit je je heel onzeker voelt.

Minder concentratie of meer verkeer

Ook de leeftijd kan een rol spelen bij het ontstaan van rijangst. Het verkeer is de laatste jaren flink veranderd, de rotondes zijn in veel gevallen veel complexer dan ze twintig of dertig jaar terug waren en er is meer verkeer op de weg. Neem daarbij dat het concentratievermogen bij het ouder worden vaak ook minder wordt en het is niet zo vreemd dat je met minder rust en zelfvertrouwen achter het stuur zit.

“Rijangst kan komen door minder concentratie, minder rijden en, of meer verkeer.”

Heb ik rijangst?

De manier waarop rijangst zich uit, verschilt per persoon. Maar in het algemeen geldt voor iedereen met rijangst dat je je heel onprettig voelt als je achter het stuur zit. Je kunt last krijgen van bijvoorbeeld:

  • Benauwdheid of moeite met ademhalen
  • Hartkloppingen
  • Transpireren
  • Opvliegers of juist koude rillingen
  • Misselijkheid of buik-/darmklachten
  • Duizelig gevoel of zelfs het gevoel dat je flauwvalt
  • Angstig gevoel, alsof je de controle verliest
  • Een onecht gevoel; alsof je jezelf in een film ziet

Of je nu één of meer van deze symptomen van rijangst herkent, als je er last van hebt en niet meer durft auto te rijden, dan raden wij je aan om een opfriscursus bij onze rijschool te volgen. Zodat je stap-voor-stap weer het vertrouwen terugkrijgt en uiteindelijk met plezier weer in de auto stapt.

Autorijschool Martin Apoll

Ingrijpende gevolgen

Van zichzelf is rijangst natuurlijk al heel vervelend. Maar de gevolgen kunnen ook heel ingrijpend zijn. Wie niet meer de weg op durft, komt in een steeds kleinere wereld terecht. Even op bezoek bij familie of vrienden in een andere plaats, doe je niet meer. Voor je werk op pad, vermijd je liever. En met de auto op vakantie is al helemaal geen optie. Terwijl je wel je rijbewijs hebt.

Zo werkt de Cursus Rijangst

Gelukkig is er wel wat te doen aan rijangst. Met een speciale rijcursus door een bevoegd rij-instructeur, zoals bij onze rijschool Martin Apoll. De Cursus Rijangst is er voor iedereen, met rijbewijs, in de Alblasserwaard, Gorinchem, Drechtsteden en omgeving. Deze cursus is als een opfriscursus en bestaat uit een aantal rijlessen maar wel geheel afgestemd op jouw situatie. We bespreken eerst samen welke situaties jou angstig maken, vervolgens gaan we samen de weg op. In een auto van onze rijschool en met een ervaren instructeur die hier speciaal voor is opgeleid. Eigenlijk net zoals met autorijles, maar dan zonder dat je weer rijexamen hoeft te doen en met precies de focus op die situaties waarin jij jouw rijangst ervaart. In een paar lessen zorgen we dat je weer het vertrouwen krijgt om de weg op te gaan, zonder dat je je angstig voelt. We spijkeren je kennis bij, zorgen dat handelingen weer automatisch gaan en oefenen lastige of nieuwe situaties.

Resultaat van deze opfriscursus

Al tijdens de cursus merk je het verschil. Je hebt immers al je rijbewijs dus als je wilt, en durft, kun je al na de eerste rijles zelf de weg op. Gewoon om te proberen hoe het gaat of om te oefenen wat we hebben besproken en behandeld. De opfriscursus zelf bestaat uit een paar rijlessen, hoeveel precies hangt af van jouw persoonlijke situatie. Maar na die lessen ben je weer helemaal bij qua kennis, ervaring en vooral vol vertrouwen!

Autorijschool Martin Apoll

“Cursus Rijangst, voor iedereen met een rijbewijs in de omgeving van de Alblasserwaard, Gorinchem en Drechtsteden.”

Rij-instructeurs getraind op rijangst

Rijles geven is niet hetzelfde als een rijcursus om rijangst te verminderen of weg te nemen. Martin Apoll zelf en enkele instructeurs zijn hierin speciaal opgeleid en weten hoe ze met jouw angst om achter het stuur plaats te nemen, moeten omgaan. Of dat nu komt door een traumatische ervaring, doordat je moeite hebt met concentreren of doordat je vaardigheden minder zijn geworden terwijl het verkeer juist drukker werd. Bij ons kun je altijd rekenen op geduldige en bekwame instructeurs met begrip voor jouw rijangst.

Autorijschool Martin Apoll

Schildwacht 36
4208 AL  Gorinchem
0183-769 020
06-521 734 10

badge 1250 plus geslaagden

Onze cursisten geven ons een:

9.7 /10 (185 beoordelingen)

Copyright ©2013-2024 Autorijschool Martin Apoll.
Alle rechten voorbehouden.

Realisatie: DKGS Agency